Opinion Live 180927 bjöd på stor underhållning, men även en eftersmak av att känna sig pinsam för och åt någon annan.  Mest pinsam kände jag mig för hur sossen Veronica Palm debatterade och försökte härska, genom att kasta rasideologiska begreppet på David Eberhard, psykiatriker som tydligt visade att vi gör olika val, utifrån att vi är olika (biologist) som leder till olika lön. Han lyfter intressant forskning som visar att när människan får välja arbete fritt, så hamnar vi i traditionella roller. Detta kunde naturligtvis Veronica inte underkasta sig, även om han utgår från vetenskap, hon är ju sossen som alltid har rätt. Sossar har genom årtionden visat samma grandiosa narcissistiska mönster, där de inte kan ha eller göra fel. Därav behöver de inte lyssna på vad någon annan har att säga.  Jag har tidigare beskrivit hur sossar är som grandiosa narcissister se här.

 

Man observerar tydligt att Vernoica Palm försöker argumentera utifrån känslor och David Eberhard utgår ifrån vetenskap. Dessa utgångspunkter krockar med varandra,  Veronica är högljudd, avbryter och lyssnar inte på vad David säger, hennes inställning är att hon alltid har rätt och alla andra fel. Hon har ett färdigt manus i sitt huvud som hon ska förmedla ut. I hennes värld behöver man inte lyssna på vad den andre säger, för ens egna manus/åsikter/tankar är ju frälsningen till världen som gör alla människor lyckliga, vilket är en riktigt grandios och narcissistisk inställning. Jag känner igen den alltför väl, då jag var sådan när jag var sosseindoktrinerad. Jag trodde att allt med sossarna var rätt/ sant och att de aldrig kunde ha fel.  Sen kom dagen då jag vaknade upp och blev mer pragmatisk och mogen som människa. Men vissa kommer aldrig ur stadiet att se sossar likt en snuttefilten/ pappan som ska ta hand om allt och alla på jorden. De ser människor som offer, istället för människor som besitter en inneboende kraft och som kan utvecklas. Alice Teodorescu utvecklar den tanken väl i sin senaste ledare på Göteborgsposten här.

Sen kommer vi till Göran Greider som alltid också ska ha rätt. Han har så rätt, att vi ser honom i otaliga debatter. I dessa debatter maler han på alltid om samma sak, SD, SD, SD SD SD och att inga ska samarbeta med dem. Enligt Göran är socialismen det folket behöver, inte mer ondsint konservativ högerextremism. Han är inte bara tröttsamt, utan det är väldigt pinsamt, att han inte är medveten om, att media använder honom som en nyttig idiot. Han är den papegojliknade motpolen mot allt som inte andas socialism. Han har verkligen fastnat i nån Lenin – fascism period, och kommunismen känns oerhört närvarande när han öppnar munnen. Det jag vill förmedla är att han är obehaglig och pinsam. Obehaglig på så sätt att han aldrig utvecklas eller ändrar sig, utan säger samma sak om och om igen, utan en gnutta av att visa på att han gjort nån självrannsakan. Men sossar kan inte rannsaka sig själva, det ligger inte i den grandiosa narcissistiska personligheten.

Vad det gäller David och Denise som får rapportera från “vattenhålet” på bokmässan, så spårar hon ur helt, när David modigt berättar om sin upplevelser av hur kvinnor kan vara sexuellt mot män. Det är så fascinerande hur kvinnor alltid ska framställas som offer, oskyldiga varelse som inte bär på nån form av ondska. Det är förvisso sant att kvinnor inte våldtar eller mördar i lika hög utsträckning som män, men att använda sin sexualitet för att få som de vill, är det många kvinnor som inte är främmande för. Tänker inte gå in i hur kvinnor eller män är, men vi är biologiskt olika. Ibland skulle jag vilja att kvinnor lämnade sitt känslomässiga stadie, och var lite mer kalla och pragmatiska, och ibland skulle jag vilja att män var lite mer känslomässigt baserade när man pratar med dem. Men kanske är det just det som är utmaningen att vi ska lära av varandra.

Jag har en inställning att jag genom livet ska tillåta mig växa och mogna, och det betyder att jag kommer förändras. Det betyder även att jag har ett öppet sinne, och är nyfiken på hur andra resonerar. Jag är medveten om att jag kan ha fel, och genom dialog och i mötet kan jag/du få en annan syn på oss själva. Men om vi låser in oss i ett grandios narssistiskt beteende, då når vi aldrig den goda dialogen som vårt demokratiska samhälle bygger på för att minska splittring och polarisering.

Opinion Live avsnittet var ett av det bättre, där Lotta Gröning, journalist och debattör symboliserar det som jag försöker förmedla med denna text, när hon förutom lyssnar på Greider, värna om den goda dialogen och samarbete som en väg till ett hållbart samhälle.

Lyssna inte bara på vad som sägs, utan hur det sägs, och hur personen lyssnar på sin politiska motståndare, då kan man göra spännande analyser. Jag själv kommer alltid till samma punkt i min analys gällande politiker, att de är grandiosa narcissister som vi alltid måste granska och synliggöra.

Titta på debatten lite djupare och se hur de kommunicerar, eller icke kommunicerar i Opinion Live.

Ha en fin söndag

Nina

 

 

Jag som skriver arbetar som socialsekreterare, där jag handlägger ansökningar om försörjningsstöd. Jag skriver på min fritid som medborgarjournalist om Sverige ur olika perspektiv. Vill du bli intervjuad, tipsa om något, eller dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig – lifeisperfect@outlook.com

Vill du stötta mig, den fria debatten och medborgarjournalistiken, se nedan information.

Swish: 0735-519470

Handelsbanken: 6657-755267362